Energiezuinig herenhuis Rotterdam


 

Dit herenhuis uit 1905 is volledig gerenoveerd en verduurzaamd met behoud van de originele detaillering. De zolder heeft een nieuwe indeling gekregen met een sauna en badkamer als middelpunt. In de tuin is een verhoogd terras met hoekbank gemaakt op het niveau van de eetkamer.

De hoofdindeling is grotendeels overeind gebleven maar op enkele punten aangepast aan de eisen van deze tijd. Zo is de toegang van de woonkamer verschoven en een extra doorgang naar de keuken gecreëerd. De bestaande ornamentenplafonds zijn gerestaureerd en worden verlicht. Een nieuwe schouw is in de woonkamer gemaakt, passend bij de stijl van de oorspronkelijke woning.

Op de eerste verdieping vormt een nieuwe kastenwand de scheiding tussen voor- en achterkamer. De bestaande badkamer is vernieuwd en voorzien van een vrijstaand bad en inloopdouche. 

De zolder is volledig gestript en vervolgens weer opgebouwd met een sauna en badkamer in het midden. Door alle plafonds te verwijderen en nieuwe daklichten toe te voegen is een lichte ruimte ontstaan met veel extra hoogte. Op de sauna is zo ruimte voor een tweepersoonsbed, toegankelijk via een ladder aan de kopse kant. Verder zijn hier nog twee slaapkamers en aan de voorzijde een studeerkamer met uitzicht over de singel. 

De woning is aan de binnenzijde van de gevels voorzien van hoogwaardige isolatie, de kap is geïsoleerd en voorzien van zonnepanelen. Er is een gebalanceerd ventilatiesysteem aangelegd, onzichtbaar weggewerkt in de vloeren en plafonds. Op de begane grond is onder de eiken visgraatparketvloer vloerverwarming aangelegd. Alle kozijnen zijn voorzien van HR++ beglazing en luchtdicht gemaakt.

 
 
 
 
1619_view_15.jpg

opdrachtgever: particulier

fotografie: Sanneke Schepman