West Architecten


West Architecten is een ambitieus bureau met projecten door het hele land. Projecten die zich onderscheiden door optimale inpassing in de situatie, de toepassing van natuurlijke materialen, ruimtelijkheid en duurzaamheid. 

 
 

West Architecten werkt zowel voor particuliere als professionele opdrachtgevers. Een groot deel van de projecten betreft het verbeteren, verduurzamen en uitbreiden van bestaande gebouwen. Tevens wordt gewerkt aan nieuwbouwwoningen, tankstations, tuinhuizen en interieurprojecten. Bij voorkeur verzorgen wij de gehele keten van werkzaamheden en werken zo nodig samen met een groep vaste adviseurs uit ons eigen netwerk.

Bij particuliere verbouwingen werken wij op basis van een stappenplan waarbij klanten in vijf stappen begeleid worden om hun woonwensen te realiseren. Per stap vastgestelde tarieven zorgen ervoor dat de kosten van ons advies vooraf duidelijk zijn - een aanpak die uniek is binnen de architectenbranche -

Voor zakelijke klanten onderscheiden wij ons door de integrale benadering van de opgave. Architectonische uitstraling en (bedrijfs-) indentiteit maken integraal onderdeel uit van het ontwerp. Goede voorbeelden zijn de Duurzame tankstations NXT en het interieur van het College van Bestuur van de TU Delft.

Duurzaam tankstation NXT Boekelermeer, Alkmaar

Duurzaam tankstation NXT Boekelermeer, Alkmaar

College van Bestuur TU Delft

College van Bestuur TU Delft


Visie


Elke opgave is uniek en vraagt om een andere architectonische benadering. Dat is terug te zien in onze ontwerpen, er zijn er geen twee die op elkaar lijken. Terugkerende thema’s zijn daglicht, de relatie tussen binnen en buiten, het gebruik van natuurlijke materialen en flexibiliteit, hieronder uitgebreider toegelicht aan de hand van een aantal gerealiseerde projecten. 

Daglicht

Daglicht speelt een essentiële rol in het welbevinden van mensen en heeft een positief effect op onze gezondheid en productiviteit. Naarmate men ouder wordt neemt de behoefte aan daglicht zelfs steeds verder toe. Daarom speelt daglichttoetreding een belangrijke rol bij onze ontwerpen en proberen we bij onze gebouwen raampartijen zo te positioneren dat er - naast uitzicht - veel daglicht tot diep in het gebouw kan doordringen.  

Flexibel

Een goed gebouw is een flexibel gebouw. Een gebouw dat zich aan kan passen aan veranderingen door de jaren heen. Dit maakt een gebouw waardevast. Door een heldere opzet met goed geplaatste kernen kunnen de omliggende ruimtes vrij ingedeeld worden en zo eenvoudig worden aangepast.

Buiten en binnen

Een gebouw moet reageren op zijn omgeving en omgekeerd. Door buiten en binnen in elkaar over te laten lopen wordt het contact met de omgeving of de natuur versterkt. Transparantie speelt daarbij een belangrijke rol, maar ook het mee-ontwerpen van de buitenruimte. Veel van onze gebouwen hebben zo een sterke relatie met hun omgeving. 

Natuurlijke materialen

De natuur doet ons goed, geeft rust en ontspant. Door de toepassing van natuurlijke materialen ontstaat een mooie en rustige sfeer. Daarnaast zijn natuurlijke materialen vaak ook beter voor het milieu en zijn ze vaak ecologisch en duurzaam.


Hans Schepman


Na het afronden van de HTS in Utrecht (Bouwkunde) ben ik naast mijn studie Architectuur aan de TU Delft op freelance basis als bouwkundig medewerker gaan werken bij diverse architectenbureaus. In 2003 studeerde ik af als architect en ben ik eerst bij Mecanoo Architecten in Delft en daarna bij VVKH Architecten in Leiden gaan werken. Hier heb ik ruime ervaring opgedaan als projectleider en medewerkend architect op alle schaalniveaus variërend van kleine interieuropdrachten tot grootschalige stedenbouwkundige plannen. 

Vanwege een aantal privé-opdrachten startte ik naast mijn dienstverband bij VVKH in 2008 met Architectenaanhetij. Nadat ik in 2015 enige tijd met vrouw en kinderen in San Francisco (Westkust VS) had gewoond besloot ik mij bij terugkomst in Rotterdam volledig te richten op mijn eigen bureau - West Architecten.

Ir. J.A. (Hans) Schepman

Selectie actuele projecten