Restauratie Woonboerderij Bavel


 

In het buitengebied van Bavel is een historische boerderij volledig gerestaureerd en omgebouwd tot zeer duurzaam luxe woonhuis. 

Het ontwerp is opgebouwd rond een centraal gelegen schouw op de scheiding tussen woonhuis en (voormalige) stal. In het woonhuis is een vide gemaakt die zicht geeft op de karakteristieke schouw, haardkanaal en de houten kapconstructie. De stal en de bovengelegen hooizolder zijn omgebouwd tot woonkamer, gastenverblijf en slaapvertrekken. 

Bij de renovatie is de gehele kap opnieuw opgebouwd volgens de oorspronkelijke detaillering. Binnen zijn de bestaande vloeren vervangen door nieuwe, uitgevoerd in schoon beton.

 
 
 
 

Er is veel aandacht besteed aan het duurzamer maken van het gebouw. Alle bestaande kozijnen zijn vervangen door nieuwe kozijnen voorzien van HR++ beglazing, geheel volgens de bestaande detaillering. In het stalgedeelte zijn de betonnen kozijnen aan de binnenzijde voorzien van voorzetramen en de wanden en kap zijn voorzien van hoogwaardige isolatie, waardoor de woning ruimschoots voldoet aan de huidige isolatie-eisen.

Daarnaast zijn zonnepanelen, zonneboiler, een lage temperatuur vloerverwarmingssysteem en een gebalanceerd ventilatiesysteem aangelegd. Verder is bij het plaatsen van sanitaire ruimtes rekening gehouden met het zo kort mogelijk houden van leidingen om ook hier het energieverlies te beperken. 

 
 
 
DSCF6519.JPG

opdrachtgever: particulier

realisatie: Bouw- en Aannemingsbedrijf van Wijck B.V.

    fotografie: Chiara de Geus - Bezem en Blik